Seleccionar página

Concurs de Gossos de Ramat d’Agres 2014

por | 31 Mar 2014 | Agres

Aquestes terres, ja fa huit anys que se celebra el concurs d'Ares del Maestrat (el Maestrat), i 5 anys el de Morella (els Ports). Tots dos són una bona mostra de l’interès que desperta aquest esport, ja que començà com una simple exhibició i a poc a poc passà a convertir-se en concurs, amb una més que considerable pujada d'assistència de públic, que continua creixent a cada convocatòria.
 
Actualment han esdevingut proves molt populars i multitudinàries, i se celebren amb el format de concurs des de fa un bon grapat d'anys. 
 
Enguany tornarà a tindre el plaer de gaudir d'un d'aquests concursos a Agres.
 
Es tracta d'una iniciativa nascuda al si d'un grup d'agresans vinculats a la ramaderia i interessats a difondre i potenciar activitats culturals i esportives relacionades amb la renovació de l'agricultura. Una activitat que compta amb el suport i col·laboració de l'Ajuntament d'Agres.
 
La comarca, el Comtat, té una gran tradició de ramaderia extensiva (ovina, cabrum…), i forma part de la idiosincràsia i del paisatge rural tradicional. Tot i que hui dia es troba en franca decadència, el Concurs de Gossos de Ramat d'Agres servirà per donar a conèixer i posar en valor el patrimoni immaterial i divulgar la cultura tradicional popular, així com per mostrar i dinamitzar el comerç i les indústries locals, i mostrar les destreses dels participants.
 
Encara que ara passe per una època roïna, han pogut vore que la ramaderia extensiva és molt necessària, tant per eliminar biomassa dels camps i les muntanyes, com per proporcionar aliments bons i saludables sense fer unes despeses innecessàries d'energia i, per tant, sense contaminar en excés. Els ramats i els gossos, i també els concursos de gossos de ramat, formen part d'una cultura rural tradicional en vies de desaparició que ens fa molta falta recuperar.  
 
Per tot això us conviden a que ho conegueu de més prop els dies 24 i 25 de maig de 2014.
 
Cal dir que l’any passat van tindre un públic de més de 1.000 persones. Enguany també esperen un públic similar o superior al de l’any passat, ja que la difusió del concurs està arribant a més gent. A més, el Comtat és una comarca més poblada que les altres comarques on es desenvolupen els altres concursos, està situada més a prop de grans ciutats (tot just una hora de València i 50 minuts d'Alacant, i de ciutats mitjanes com Alcoi, Ontinyent, Xàtiva i Gandia), també compta amb un valor paisatgístic i mediambiental únics (a la falda del Parc Natural de la Serra de Mariola), i per això ja estàn rebent el suport de molta gent i entitats.
 
INTERÉS 
 
A nivell pràctic, aquests són els principals objectius que es perseguix amb el Concurs de Gossos de Ramat d'Agres: 
 
– dinamitzar el poble i la comarca, i molt especialment el comerç, l'artesania, les indústries hostaleres i la restauració locals; 
 
– mostrar les destreses de gossos i pastors;
 
– donar a conéixer l'activitat ramadera tradicional i extensiva;
 
– divulgar les feines dels seus avantpassats (destreses, pràctiques esportives, condicions de treball…), com a mostra del patrimoni immaterial, totes relacionades a mantindre un paisatge cultural i humà (assagadors, camps, morfologia…); 
 
– donar a conéixer el patrimoni genètic autòcton i la biodiversitat tradicional: races de gossos i d'ovelles (especialment de la guirra, l'ovella roja valenciana, actualment en programes de recuperació); 
 
– reforçar i potenciar el turisme rural amb ofertes d'activitats innovadores.
 
 
DESCRIPCIÓ DEL CONCURS 
 
Les regles de les  proves són ben senzilles: seguint les ordres dels seus amos, els gossos han de conduir un ramat d'unes 20 o 25 ovelles a través de passadissos i tancats. Es disposaran de dos ramats més del mateix nombre i de la mateixa explotació (total, 60-65 caps de ramat, sense cues), a fi de poder-los reposar a cada concursant. El concurs seguirà la següent estructura:
 
1a part 
 
Es divideix en tres proves. En la primera, el pastor ha de fer passar el gos per una pista marcada amb banderoles; a més de passar-lo sense deixar-se cap banderola, el jurat indicarà al pastor que el faça parar-se en dos ocasions. En la segona prova, una vegada aconseguit (o no), el gos ha d'anar a buscar el ramat amb suavitat, conduir les ovelles davant el pastor i mantindre-les parades uns segons dins un cercle marcat en terra. Finalment, la tercera prova consisteix a fer passar el ramat per la porta assenyalada. 
 
Aquesta part acaba bé quan se superen les tres proves, bé quan s'exhaureix el temps (5 minuts per a les tres proves), o bé quan el jurat desqualifica el participant (per desobediència o mal comportament del gos).
 
2a part 
 
Els gossos que hagen obtingut la millor puntuació en la primera part, segons el jurat, passaran a actuar en la segona, que consta de dues proves més. En la primera, el gos anirà a buscar les ovelles i les farà entrar dins d'un corral tancat. En la segona, i després de l'ordre del jurat, el gos haurà d’entrar dins del corral i fer-les eixir. Es tracta de proves de gran dificultat, ja que les ovelles no se solen deixar conduir a un lloc tancat, com és el cas del corral especialment condicionat per a l'ocasió, i menys per un pastor i un gos que no és al qual estan acostumades.          
 
Els participants 
 
Esperen l'assistència d'entre dotze i quinze participants (cada participant amb el seu gos,normalment: border collies, gossos d'atura, gossos pastors bascos…) provinents no només d'altres poblacions valencianes (Torrent, Ares, Morella, Sot de Ferrer…) sinó també de Catalunya, el País Basc i Andalusia. Es tracta de pastors (professionals i aficionats) amb experiència i renom en els circuits de concursos de gossos pastors.
 
El jurat 
 
Estarà compost per ramaders, veterinaris i persones amb experiència en aquest tipus de concursos, capacitades per valorar les diferents accions dels gossos. Els criteris que per puntuar sol seguir el jurat són: obediència a les ordres dels seus amos, eficiència dels moviments, bellesa de l'exemplar, absència d'agressivitat cap a les ovelles, etc.
 
Anuncios
Cineapolis Ontinyent

ANUNCIOS

LO MÁS LEIDO HOY

SUSCRÍBETE A NUESTRO BOLETÍN