Seleccionar página

L’Ajuntament defensa la fusió del partit judicial amb Ibi, però no amb Villena

por | 8 May 2012 | Alcoi

L’Alcalde d’Alcoi Toni Francés i la Regidora de Règim Jurídic Lorena Zamorano van mantindre divendres una reunió amb responsables del Col·legi d’Advocats d’Alcoi per a estudiar la proposta de la nova demarcació judicial del Consell General del Poder Judicial. Com ja ha transcendit, el CGPJ proposa una fusió amb els partits d’Ibi i Villena, una fórmula que no es considera viable per part dels professionals de la Justícia de la nostra ciutat, ni de l’Ajuntament, com tampoc de la Conselleria de Justícia; davant aquesta proposta, es reclamarà al CGPJ que la fusió es produïsca entre els partits d’Alcoi i Ibi.

La proposta del CGPJ es basa en una reducció del nombre de partits judicials mitjançant una unificació; així dels quatre jutjats mixtes que té Alcoi a l’actualitat, els 2 d’Ibi i els 3 de Villena es passaria a 9 jutjats: 1 de violència de gènere, 4 de primera instància (civil) i 4 d’instrucció (penal).

Ajuntament i Col·legi coincideixen a assenyalar els problemes que planteja aquesta fórmula: per una banda la ubicació del Jutjat de violència de gènere únic per als 3 partits; d’altra el criteri de distància seguit, tenint en compte que moltes de les xicotetes localitats de les nostres comarques no tenen transport públic enllaçant els caps de comarca. Per exemple, de Beniarrés a Villena no existeix línia directa de transport, de forma que els desplaçaments s’hauran d’efectuar amb transport privat (del què no tothom disposa); a més, si es creen 4 jutjats d’instrucció, cada setmana hi haurà un de guàrdia, instruint els delictes i faltes independentment d’on s’hagen comés: així, si el de guàrdia està a Villena, els implicats hauran d’acudir durant totes les fases d’instrucció, presa de declaració, testificals, vistes, etc. Per últim, en quant als 4 jutjats de primera instància i per a al cas actual d’Alcoi, ara es presenta la demanda civil al deganat, i s’assigna a un dels quatre jutjats de la localitat. Amb la nova reestructuració, i en ser els quatre jutjats comuns a tot el partit judicial, pot ocórrer que un cas d’un veí d’Alcoi resulte competent al jutjat de Villena, on s’haurien de seguir tots els tràmits.

A tot això, s’afegeix la lògica preocupació de la pèrdua de capitalitat que suposaria la mesura per a Alcoi. Es tracta d’un Partit Judicial que abarca actualment prop de 98.000 habitants, front els 43.000 d’Ibi. Sense oblidar que, a més, Alcoi compta amb Col·legi d’Advocats.

El Govern municipal a més remarca el cost que la reestructuració pot suposar per als usuaris de la Justícia: a la despesa en desplaçaments cal sumar les taxes judicials que vol imposar el Govern central del PP. Segons la Regidora Lorena Zamorano, “la reestructuració és difícilment compatible amb el principi de justícia gratuïta, ja que molts ciutadans trobaran entrebancs importants per a acudir a l’auxili judicial en defensa dels seus legítims interessos per no tindre suficients recursos”.

Per tot això, el Govern municipal mostra el seu desacord amb aquest tipus de retallades i càrregues per a la ciutadania. No obstant, considera oportuna i plausible una unió dels actuals partits judicials d’Alcoi i Ibi, ja que per la seua proximitat suposaria l’agrupació més natural. Tot això sense perdre de vista que Alcoi, per població i infrastructures, ha de ser la Seu del nou Partit, establint-se a la ciutat del deganat i el Jutjat de Violència de Gènere, així com el Punt d’Encontre, la permanència del qual també es veu amenaçada per la nova proposta del Govern del PP.

En paraules de l’Alcalde Toni Francés, “el Govern d’Alcoi farà tot el que tinguem a mà per a aconseguir aquesta fusió siga només amb Ibi, que suposaria molts avantatges. Per un costat, els jutges passarien a ser magistrats, amb la qual cosa acabaríem amb la interinitat que caracteritza les places de jutges a la ciutat. D’altra banda, ens donaria major fortalesa judicial i milloraria els processos administratius, i també serviria per enfortir la capitalitat comarcal d’Alcoi. No podem deixar que s’impose un model de justícia que representarà un major cost i més incomoditats per als ciutadans, perquè si deixem que s’apliquen estes fórmules, estarem creant una justícia per als rics. I la justícia ha de ser igual per a totes i tots”.

L’Alcalde ha indicat a més que en aquest tema l’Ajuntament anirà de la mà del Col·legi d’Advocats, i també de la pròpia Conselleria, que ha manifestat el seu desacord amb la proposta del CGPJ. Al proper Ple municipal, es presentarà una moció demanant al CGPJ que reconsidere la seua proposta.

Anuncios
Cines Axion Xàtiva

ANUNCIOS

LO MÁS LEIDO HOY

SUSCRÍBETE A NUESTRO BOLETÍN